ZAGROŻENIA POPULACJI NIEDŹWIEDZIA POLARNEGO URSUS MARITIMUS Z REJONÓW ARKTYKI KANADYJSKIEJ

Autor

  • Kinga Dobosz Zakład Badań Planktonu Morskiego Instytut Oceanografii Piłsudskiego 46, 81-378 Gdynia
  • Maria Iwona Żmijewska Zakład Badań Planktonu Morskiego Instytut Oceanografii Piłsudskiego 46, 81-378 Gdynia

DOI:

https://doi.org/10.36921/kos.2019_2510

Abstrakt

Stan populacji niedźwiedzi polarnych, zdolność reprodukcyjna i dieta są silnie związane z występowaniem pokrywy lodowej. Wskutek zmian klimatycznych, w tym wzrostu temperatury powierzchniowej wody, w niektórych regionach, szczególnie w rejonie kanadyjskim, lód topnieje znacznie wcześniej niż w poprzednich latach. Dlatego też liczebność potomstwa niedźwiedzia polarnego jest o 40-73% niższa niż kilka lat temu. Może mieć to negatywny wpływ na ten endemiczny gatunek Arktyki, gdzie w przyszłości skutkiem może być jego wyginięcie.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Opublikowane

2019-10-30

Numer

Dział

Artykuły